27 februarie 2013

Posted by Zdwuby | File under : , , , , ,

Inca din antichitate s-a considerat ca parfumurile trebuie sa se bazeze pe o impletire de substante, de ingrediente, care sa le dea puterea de a nu fi stridente si in acelasi timp de a incanta prin combinatia deosebita a aromelor.
Uleiurile esentiale au constituit o parte importanta in realizarea unor parfumuri deosebite.
Parfumurile au la baza 3 componente, 3 “straturi” ce duc la realizarea aromei finale. Componenta de baza este aceea care confera parfumului mirosul ce persista in timp si care se poate realiza din ulei esential de vanilie, scortisoara sau cedru.
Componenta de mijloc este componenta care reprezinta suma tuturor nuantelor folosite intr-un parfum. Pentru aceasta componenta se folosesc de obicei uleiuri esentiale de cuisoare, ylang ylang sau neroli.
Nota de varf a parfumului si cea de-a treia componenta este aceea care se resimte cel mai puternic la aplicarea pe piele. Cei care produc parfumuri folosesc pentru aceasta nota distincta uleiuri esentiale de lavanda, portocala, mandarina sau lamaie.
Reginele antichitatii foloseau cateva picaturi de uleiuri esentiale intr-un ulei de baza pentru a imbalsama apa in care faceau baie sau pentru a impregna imbracamintea.
Se spune ca atunci cand Cleopatra l-a intampinat pe Marc Antoniu avea o corabie confectionata din lemn de cedru iar velele erau imbibate cu uleiuri esentiale imprastiind cu ajutorul brizei un parfum deosebit.
Specialistii considera ca aceste uleiuri esentiale nu trebuie sa lipseasca din locuinta nimanui. Ele pot fi folosite pentru parfumarea aerului si la diverse afectiuni respiratorii. Trebuie manuite cu grija si nu trebuie lasate la indemana copiilor deoarece in cantitati mari pe piele pot provoca iritatii.
Se mai pot folosi la inhalatii prin imprenarea unei comprese cu cateva picaturi de ulei esential.
Uleiul esential este folosit in fabricarea lumanarilor, a sarii de baie sau a unor creme si lotiuni pentru ingrijirea corpului. Mirosul lor este puternic si in asemenea produse se folosesc doar cateva picaturi de ulei esential pentru a nu deveni deranjante.
In viata de zi cu zi trebuie sa constientizam ca facem parte dintr-un mediu care ne inconjoara cu diverse mirosuri. Substantele naturale folosite in producerea de diverse produse aduc un plus de savoare aerului pe care il respiram si majoritatea sunt benefice pentru organismul uman care este supus zilnic la un grad mare de poluare.


3 comentarii:

  1. Cred ca se "încadra" perfect la "Clubul Povestii Parfumate" postarea asta si stii care e culmea? Clubul serbeaza azi doi ani de la deschidere! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. O postare care "miroase" frumos :)
    Nu prea sunt eu lamurita care sunt uleiurile alea, ca nu sunt preocupata ce e prin cosmeticale...dar uite ca acum am mai aflat cate ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum am inteles eu cum de s-au placut Cleopatra si Antoniu. :))
    Am un ulei parfumat prin casa, dar il folosesc rar. De obicei cand ies din casa. :))

    RăspundețiȘtergere