8 august 2013

Acasa…sau nu. M’am intors din cutreierat tara, dar tot nu sunt acasa. Am stat 2 zile acasa, dar am fugit 2 si la tara, dar parca totusi nu ma simt eu bine daca nu mai scriu ceva si aici. Asa ca m’am gandit sa va povestesc repede pana plec la tara despre mica…sau marea…mea plimbare. Defapt plimbarea asta a fost o simpla incurcatura. De ce spun asta? Pai stiti doar ca eu sunt sofer de putin timp, nu? Si cum sunt incepator, la liceu am profil de real, deci cu geografia putin mai pai, si uite asa eu defapt am vrut sa ma duc la mare, dar cum in ziua in care am stabilit plecarea eu eram deja in Bucuresti, m’am pierdut. Din Slobozia stiu sa ma duc pana la mare si inapoi, dar din Bucuresti pana la mare mi’am pierdut complet simtul orientarii si m’am dus si eu tot inainte si am ajuns intr’un final la mare. Dupa vreo 5 zile de drum, dar am ajuns si am stat si acolo 5. Ce am facut 5 zile pe drum cand de la Bucuresti la mare fac 3-4h maxim? Pai sa vedeti…m’am dus drept, dar putin stramb, m’am dus pana unde se agata harta in cui. Am fost la Sighisoara la zilele Sighisoarei, desi nu mi s’a parut cine stie ce…apoi m’am dus in Targu Mures si am tot urcat pana am ajuns la Sapanta(cu opririle de riguare). La Sapanta m’am dus la cimitirul vesel si am citit o gramada de poezii populare, dar cred ca cimitirul ala era facut doar pentru 2-3 famili…adica aproape pe toti ii chema Pop si Stan. Pe una am gasit si numele meu si pe altele derivate ale numelui meu. Nu pun aici pozele pentru ca sunt destul de multe si am ales sa fac un album pe facebook, un album public, nu trebuie sa ma aveti la prieteni ca sa’l puteti vedea, special pentru voi l’am lasat asa. Sa va las si linkul catre albumul CIMITIRUL VESEL

Mi s’a parut funny acolo, dar si putin trist, adica erau si cruci pentru copii mici…dar per total a fost funny, in special cea cu soacra, de acolo a pornit si a tot circulat pe internet acea mica poezioara si mi s’a parut funny si cea cu numele meu pe acolo, bine, una dintre ele, pentru ca v’am spus erau mai multe care aveau 1-2 litere in plus la terminatia numelui…cea care m’a facut sa zambesc putin mai tare suna cam asa “Aici eu ma odihnesc Ileanu Oncului ma numesc optu copii am avut pe toti bine i’am crescut sapte feciori si o fata Dumnezeu cu bine vada eu tot le’am facut mancare sa fie buni sa creasca mare am trait si cu nacaz ca vaduva am ramas TOADER RAU MO SUPARAT ca o murit in Birlad toate aceste le lasai la 76 de ani.” Intrati sa vedeti pozele de acolo, sunt chiar simpatice, nu cred ca o sa regretati timpul petrecut cintind acele cruci.
Sa va mai spun si ca m’am imbracat in Osanca? Da, m’am imbracat in port popular, traditional, facut in casa, la razboi. Nu stiu daca sa va pun sau nu poze cu mine in acel port, mai bine nu acum, poate alta data, ma mai gandesc, sa vad.

La pensiunea la care ne’am cazat, aproape de Sighetul Marmatiei, undeva pe Valea Izei, acolo unde m’am si imbracat in portul popular era in curte un pom plin cu oale. Si am vazut asta aproape in toate curtile din zona aia, fie ca erau pensiuni sau gospodari. Pomul asta are si o traditie: daca in gospodarie se gaseste o fata de maritat tatal impodobeste pomul cu oale, cat mai multe oale pentru a arata flacailor din sat ca fata e gata de maritat si ca are zestre buna. Acum se pare ca erau mai mult ornamentale, dar asta era scopul lor initial.



















Sa va mai spun si altceva…sa va spun de Manastirea Voronet. Bai fratele meu…ca acolo nicaieri, sincer. Inteleg ca tinuta la manastire trebuie sa fie decenta, mi se pare si firesc, dar maicuta stareta de acolo mi s’a parut exagerata. La intrare scria taxa poze: 5 lei, taxa filmat: 10 lei. Zic ok, 2 poze cu telefonul nu’i bai ca doar nu ma duc acolo cu aparate profi sa fac poze artistice si lucruri de genul. Mergem in multime dupa o maicuta, maica stareta chiar, care face ape ghidul. La intrare, paznicul taxa intrarea la manastire, la un moment dat tipa maicuta “PAZAAA!! SA VINA PAZA!! NU’L VEZI PE DOMNUL CA FACE POZE CU TREPIEDUL? CE FACI ACOLO?” Special am scris cu litere mari pentru a sublinia faptul ca tipa foarte tare cand saracul om nu stia si el ce sa faca mai intai, sa taxeze, sa dea robe pentru cei imbracati neadecvat, sa se uite dupa aia care fac poze nu cred ca era chiar prioritatea lui. Dupa care incepe sa ne povesteasca istoria evenimentelor din icoanele pictate pe un perete si o fraza suna cam asa “Aceasta este judecata de apoi care a fost si care va fi. Si nu va luati dupa toti fraierii de la televizor care spun ca va fi azi sau peste un an pentru ca nici ingerii din cer nu stiu cand va fi.” Si asa e, nici ingerii din cer nu stiu cand va sa fie judecata de apoi si sfarsitul lumii, nici macar Sf Treime nu stie, ci doar Dumnezeu Tatal, dar mi s’a parut draguta exprimarea, eu am scris doar unul dintre adjectivele atribuite de catre maicuta pentru cei ce mediatizeaza acest subiect. Sa ma intorc si la tinuta, am spus ca mi se pare firesc ca trebuie sa ai o tinuta decenta, dar fiind turist, drumul lung, nu esti imbracat in pantaloni lungi si bluze de fas cu fular, vara, un pantalon trei sferturi si un tricou merge, accepta si ei, dar ghinionul nostru a fost ca eram in pantaloni trei sferturi aproape toti, dar in maieuri. O verisoara era in pantaloni mai scurti si a primit fusta lunga pana in pamant, fuste ce le dadeau si barbatilor, noua cu maieuri nu ne’a zis nimic, dar la un moment dat cand eu am intrat cu mama sa vizitam interiorul, tata a ramas sa asculte ce povestea acolo maicuta-ghid, iar in momentul in care urmau sa intre in manastire sa le povesteasca si pe acolo i’a spus ca nu asa se vine la manastire, nu are ce cauta in interiorul manastirii in maieu si l’a rugat sa paraseasca curtea. Oricum noi iesisem sa’l cautam ca sa plecam, a fost asa chiar la fix sa zic, dar pe bune ca a cam exagerat…avea un mod de a vorbii si de a tipa si de a tine predica incat…

Trecem peste…am cam foarte lungi articolul asta asa ca mai bine ma opresc aici pentru ca oricum de la mare nu prea am ce sa va povestesc pentru ca nah…la mare e la mare. Poze o sa mai tot pun pe aici si pe facebook ca am facut destul de muuulte. Pe facebook de asemenea am tot postat imagini chiar de cand eram in diferite zone asa ca cine nu le’a vazut si doreste sa le vada poate intra pe pagina de facebook a blogului pe care o gasiti in partea dreapta.

12 comentarii:

  1. ce vacanta faaaaina! :) si ai povestit totul foarte delicios! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost pe fuga articolul, o sa mai pun poze si probabil o sa mai scriu cate ceva despre vacanta asta, dar inca nu s'a terminat, nu?:))

      Ștergere
  2. Am vazut ca esti in vacanta.Puteam sa jur ca,dupa ce ai luat carnetul de conducere,vei face o calatorie.Ma bucur pentru tine ca ai intrat in randul celor ce sofeaza.Daca eu as fi fost cu tine si am fi vazut impreuna totul,nu povesteam nici pe departe,asa cum povestesti tu.Ai darul "naratiuni",voi vedea si pozele.Cu drag,

    RăspundețiȘtergere
  3. Văz că ţi-o plăcut mult în Maramu' :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da:x deja le'am zis alor mei ca eu de acolo le aduc ginere :))

      Ștergere
  4. Sa stii ca ai avut o vacanta super!
    Mi-a placut cum ai povestit. Alert si cu umor.
    Am fost si pe FB...am si lasat niste impresii. Sper sa mai am timp sa mai vad ca n-am terminat. Sunt grozav de frumoase inscriptiile de pe morminte. Am mai vazut la TV dar e mai fain la tine. :) Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La tv am aflat si am zis sa vedem live ce e acolo, a fost chiar fain :) Ma bucur ca ti'au placut :)

      Ștergere
  5. Am senzatia ca Sapanta asta este intr-o alta lume... Totul este diferit de felul in care traim noi... Dar imi place, as face un drum pana acolo, macar pentru a vedea pomii impodobiti cu oale, desi cea mai mare atractie ramane tot cimitirul. Poate imi fac timp diseara sa studiez pozele. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand ai timp intra pe facebookul meu, la album, este destul de placut, zic eu:) Si pomii, da!:)) chiar erau foarte interesanti mai ales ca in fiecare curte era impodobit altfel, mai bogat sau nu, mai colorat sau nu

      Ștergere
  6. Vara ii bine sa stai cat mai putin pe/in acasa, foarte bine ca te-ai plimbat! Eu vreau sa ajung in Sighisoara, imi plac cetatile, ruinele :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost placut in Sighisoara, dar zilele orasului nu mi'au lasat un gust foarte placut, poate pentru ca nu semanau deloc cu ce era la tv, nu stiu

      Ștergere