23 august 2013

Cu siguranta toata lumea a fost cel putin o data intr’o piata de tarani, de tarani in sensul concret al cuvantului, intr’o piata in care la taraba iti vinde chiar producatorul, omul care a plantat, a udat, a sapat, a cules legumele/fructele respective. Sper ca ati inteles despre ce fel de piata vorbesc. De ce? Pentru ca nu o data, nu de doua ori, nu de trei…de multi ori imi venea sa le dau unora cu firma in cap. Stiu cat e de munca pentru a duce o recolta la stadiul de a putea fi scoasa pe taraba, inca de la semanare pana la recoltare. Si tocmai pentru ca stiu treaba asta apreciez foarte tare persoanele care reusesc sa faca asta si stiu ca nu le iese foarte mult, nu castiga foarte bine daca nu au o gradina cu adevarat mare. Dar eu nu despre ei vreau sa vorbesc. Vreau sa vorbesc despre cei care fraieresc taranii, cumpara de la ei, direct de la poarta, recoltele cu un pret mic sau acceptabil,  dupa vin la piata si le vand spunand ca’s ale lor si cer extra pret pentru efortul depus. Sau hai sa zicem totusi ca asta ar fi marketing, dar nu prea, nu e ok. In fine, continuam ca nici ei nu sunt chiar aia la care vreau sa ajung, acum trec la ei. Cand vezi in piata niste cefe late cu marfa la extra pret, dupa aspect mai mult ca sigur majoritatea e adusa de afara, si tipa in gura mare “produse romanesti, 100% eco ”. Bai daca stau sa ma gandesc nici rosiile lu’ mamaia din solar sau din gradina nu stiu daca se mai pot numi eco, pentru ca le da cu solutii la inceput pentru mana si alte chestii pentru ca daca nu le’ar da nu ar iesi nimic. Nu, nu exagerez, e un fapt dovedit si testat chiar in gradina de la tara. Nu le baga hormoni de crestere, nu le coace fortat, nu, dar le stropeste cu solutia aia de mana. Aia nu prea mai e chiar eco, nu? Sa continuam. Deci garantat si comerciantii baga astfel de substante in ele, poate chiar si hormone, pentru ca de atatea ori am cumparat legume fara gust, fiind coapte fortat nu aveau niciun gust. Dar daca’l mai vezi pe vanzator cum face legaturile de patrunjel, de ceapa, de marar, de leustean sau sterge rosiile cu mana si le aseaza pe traba fumand tigara dupa tigara si imbiband legumele si verdeturile cu tutun cum mai e? Si normal, in timp ce striga : “100% eco”. Nefumatorii si chiar si fumatorii cum pot sa numeasca produsele respective eco? Adica poate eu vreau sa cumpar niste rosii proaspete, coapte, aromate, exact cum sunt rosiile de curte, ca poate d’asta nu ma duc la market sau la nu stiu ce magazin, si sa i le dau unui copil mic sa le manance. I le dau imbibate in tutunul tau, nu?

Poate e aberant, dar mie nu mi se pare ok treaba asta.

4 comentarii:

  1. din pacate in Brasov nu exista vreo piata in care sa vanda taranii! sunt doar....minoritatile noastre, "acelea"! cu manele, fructe scuipate si sterse...pt luciu! femei cu unghii luuuuungi care inteapa fructele cand le pun in cantar....Cat se poate de bio!

    RăspundețiȘtergere
  2. La noi inca sunt multi tarani pe piata. Sunt cam 50-50...adica 50% tarani, 50% smecheri, speculanti.
    Si ai mare dreptate, asa este, se lauda cu produse care nu le apartin acesti speculanti, unii fiindin stare sa jure ca le-au produs ei :)) Dar nu toti. Alti macar sunt cinstiti la modul ca spun ca sunt revanzatori.
    Uita la mine in gradina poti gasi totul eco. Absolut totul. Nu stropim cu nimic absolut nimic din ceea ce cultivam. Daca se manesc, asta este. Sa stii ca se manesc cam la fel si stropite. Un vecin al meu a stropit rosiile si ce mai are pe aclo si sunt manite acum ca si ale noastre. La noi pana si ingrasamantul este foarte natural, din gainat de pasari de curte si ele hranite tot foarte eco.
    Hai ca mai am un pic si scriu cat articolul tau :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu, la mamaia anul trecut s'au ars destul de tare rosiile si cele de afara nu s'au facut mai deloc. Ingrasamantul este natural si la mamaia, de la gaini, de la cal :))

      Ștergere