Desi varsta din buletin nu o spune si nici fata nu ma ajuta, eu sunt un pensionar declarat si asumat si ador asta! Si desi am avut atatea momente de razvratire si rebeliune si trait intens si golanit si poate ca uneori mai am si eu momentele mele si imi place sa fiu 'vagabondul vietii mele', desigur, acum am nevoie de cateva zile bune sa imi revin dupa o noapte pierduta, dar inca mai pot sa fac si asta. Dar desi eu sunt ocazional vagabondul vietii mele ca in melodia clasica a lui Gheorghe Dinica, nu imi reporesez ca nu am luat totul de la viata si nici nu imi reprosez ca nu i-am dat cat as fi vrut, pentru ca am dat peste notarul vietii mele si i-am dat mai mult decat as fi vrut.
Partea notariala nu este atat de complicata in procesul de cumparare a unei case/a unui apartament. Este simplu de fapt, acolo te duci, vine notarul da 2-3-4 semnaturi si ti-a luat banii, mai multi sau mai putini in functie de valoarea apartamentului. Dar trebuie totusi sa urmaresti cateva aspecte si la notar. Interactiunile mele la notar au fost pentru: semnare antecontract, declaratie pe propria raspundere, prelungire antecontract si semnare contract vanzare-cumparare.
Daca alegi creditul bancar prin programul Prima Casa este necesar sa atasezi dosarului o declaratie pe propria raspundere autentificata la notar prin care sa declari ca nu ai in proprietate individuala sau comuna cu alte persoane o proprietate imobiliara mai mare de 50 mp. Este o declaratie tipizata, se completeaza datele personale si semnezi, asta este tot, dureaza destul de putin acest proces, nu ai ce modificari sa adaugi, este destul de standard.
Antecontractul vine si el in linii mari destul de standard, dar acesta poate fi modificat dupa bunul plan, desigur, agreat de ambele parti, vanzator si cumparator. Este foarte important ca acest antecontract( promisiune bilaterala de vanzare cumparare) sa fie trecut in cartea funciara a apartamentului, fara acest aspect vanzatorul poate sa incheie cate astfel de contracte doreste. Este o optiune contracost, nu foarte scump, dar contracost, insa daca vrei sa te asiguri ca acel apartament o sa fie al tau si nu ai pierdut timpul pe la banci, notar, si taxele notariale degeaba, iti recomand sa faci acest pas. Tot aici exista clauze pentru ce se intampla cu avansul daca vanzarea nu se mai realizeaza. Standard vin 2 clauze, 2 scenarii posibile: se razgandeste vanzatorul sau se razgandeste cumparatorul. Daca se razgandeste cumparatorul, pierde suma de bani oferita vanzatorului ca avans. Daca se razgandeste vanzatorul trebuie sa plateasca dublu sumei de avans. De ce dublu? Pentru a fi egala pierderea, practic daca vanzatorul se razgandeste o sa dea inapoi suma de bani pe care a primit-o de la cumparator ca avans, iar ca penalizare pentru ca s-a razgandit o sa plateasca aceiasi suma de bani. Astfel oricare dintre parti s-ar razgandi o sa piarda aceiasi suma de bani.
Eu am optat si pentru a 3a clauza, daca vanzarea nu se realizeaza din cauza bancii, un motiv independent atat de cumparator cat si de vanzator. In acest caz vanzatorul o sa returneze in termen de maxim 7 zile calendaristice integral suma de bani primita cu titlul de avans. Astfel, daca vanzarea nu se realizeaza din cauza bancii, deci din motive independende de noi, si eu( cumparatorul) si vanzatorul pierdem doar timp, desigur, eu pierd si taxele notariale, dar nu pierd suma considerabila de bani oferita ca avans.
Antecontractul are o valabilitate de 90 de zile calendaristice, timp in care tot procesul bancar trebuie sa fie finalizat, sa fie in stadiul cu toate aprobarile venite. In cazul meu banca si statul s-au miscat foarte rapid, daca erau intr-o cursa de mers cu spatele garantat ar fi castigat. Si acest termen de 90 de zile a fost depasit. Daca acest antecontract expira inainte ca banca sa ofere toate aprobarile, dosarul se suspenda si daca nu exista o prelungire a acestui act, dosarul trebuie luat de la 0, de la pasul initial cu trimitere catre aprobare pe baza de venit. Nu am fost in situatia de a o lua de la 0, dar am fost din nou la prietenul meu notar pentru o prelungire. Mers la banca sa las un original dupa prelungirea antecontractului care specula fix doar prelungirea cu inca 30 de zile, celelalte clauze ramanand aceleasi.
Dupa ce banca isi termina pauza prelungita de cafea si tigara, trage si un pui de somn si finalizeaza intr-un final dosarul, ne intoarcem la notar pentru a semna contractul de vanzare cumparare. In acel moment vanzatorul pe langa prezenta fizica pentru a semna actul, trebuie sa aduca si dovada ca a radiat toate sarcinile si datoriile apartamentului. Daca exista o ipoteca pe acel apartament, in momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare aceasta trebuie sa fie deja stearsa din cartea funciara, trebuia sa fie ridica, la fel, trebuie sa aduca o dovada ca nu exista datorii la asociatia de proprietari pentru acel apartament si ultima factura de la furnizorul de electricitate ca nu exista datorii. Este necesara factura de la furnizorul de electricitate deoarece acest contract este facut pe apartament, nu pe persoana. Pentru tv/net de exemplu, factura se face pe persoana, nu pe aprtament, poti cere relocarea si continuarea contractului, in cazul electricitatii nu este asa si de aceea vanzatorul trebuie sa aduca o dovada ca nu exista datorii. Tot aici se stabilesc criteriile de eliberare a apartamentului si predarea cheilor. Standard contractul vine insotit de clauza 'predarea cheilor se face astazi, in ziua semnarii prezentului act ....'. In cazul meu nu a fost asa, a fost o clauza in care se specifica faptul ca vanzatorul o sa imi predea cheile in termen de maxim 14 zile calendaristice din momentul viramentului bancar, deci de cand banca o sa vireze banii in contul vanzatorului.
Urmeaza frumosul moment in care semnam si ma felicitam pe mine, noul proprietar. Dupa care mergem sa achitam taxele notariale si asteptam sa iasa extrasul de carte funciara pe numele meu.
Pana iese extrasul de carte funciara avem timp sa facem asigurarea pentru apartament, asa cum am explicat in procesul bancar. Dupa ce iese si extrasul de carte funciara, intabuluarea, ne intoarcem la notar, achitam din nou, si mergem inapoi la banca, cu un contract de vanzare cumparare si extras de carte funciara ambele cu numele meu scris acolo mare la proprietar. Si apoi speram ca nu o sa mai fie nevoie sa mergem pe la notari, sau ca fapt divers, pe la banci.