Dar desigur, toate acele persoane imi sugerau cu totul altceva, eu am luat lucrurile putin mot-a-mot, mi s-a sugerat ca ar fi timpul sa ma asez la casa mea, sa imi asum o relatie pe termen lung, de viitor. Ei bine, fix asta am facut, m-am asezat, fizic, la casa mea, si am semnat pentru o relatie pe termen lung( 30 ani) cu banca. Asta mi s-a tot zis, nu? Ca ei se refereau la formele metaforice, este treaba lor.
La fel ca la alegerea apartametului, prima data am facut studiu de piata si m-am interesat despre credite, despre banci, despre dobanzi. Aveam deja decis ca o sa fie un credit prin programul 'Prima casa', nu unul ipotecar, asa ca m-am axat pe asta. Principalele diferente intre cele 2 este ca la creditul iptecar banca iti acorda pana la maxim 85% din valoarea imobililului( ceea ce implica un avans de 15% din partea ta), dobanda fixa si lucrurile merg mai repede pentru ca nu mai este nevoie de interventia statului prin fondul de garantare. La prima casa banca iti poata acorda pana la maxim 95% din valoarea imobilului, nu ai dobanda fixa, este variabila in functie de IRCC( inlocuitor pentru robor) si procesul de finalizare dureaza undeva la 2 luni sau poate chiar mai mult deoarece dosarul trebuie sa treaca pe la fondul de garantare( FNGCIMM) fiind program finantat si de stat.
Am fost eu frumos la banca, le-am spus ce vreau, data fiind varsta mea nu foarte inaintata si nici fata nu ma ajuta( inca mi se cere buletinul cand cumpar alcool) prima intrebare a domnisoarei de la banca a fost cati giranti o sa am, raspunsul meu 'fara girant' a surprins-o putin, mi-a dat sa semnez niste acte ca sunt de acord sa ma interogheze in baza de date anaf pentru a imi extrage valoarea veniturilor lunare, m-a intrebat ce suma doresc si pe ce durata si a pornit simularea. A venit si raspunsul... 'respins'. In acel moment mi-a picat fata...mai ales dupa ce ma umflasem in pene ca doar veniturile mele, fara girant, sa vina respins....nu intelegeam ce se intampla, de ce, cat ar trebui sa am veniturile lunar ca sa pot lua suma pe care o doresc. Se uita domnisoara pe acolo si ma intreaba de cand lucrez la actualul loc de munca, ii spun luna, calculez repede si ies fix 6 luni, doar ca nu intrase si al 6lea salariu, deci nu figuram in baza anaf cu o vechime de 6 luni la actualul loc de munca. M-am linistit putin dupa ce mi-a spus asta, mi-a spus si ca pe baza veniturilor mele pot sa iau suma respectiva fara probleme, dar sa revin ca sa facem un calcul exact.
Zis si facut, m-am dus din nou la 2 saptamani dupa, am facut simularea, am aflat valoarea ratei si procesul care o sa fie urmat, avand 2 optiuni, vorbim de imobil in bloc vechi, nu nou sau in constructie:
1. se poate face scrisoare de garantare si in termen de maxim 30 de zile trebuie sa merg cu actele notariale
2. Merg cu actele notariale si demaram procesul atunci
Dat fiind ca nu aveam inca apartamentul gasit, am spun ca merg pe a doua varianta. Cum decurg lucrurile la banca:
Gasesti apartamentul, mergi la notar si faci un antecontract. Mergi cu antecontractul semnat inapoi la banca. Ei trimit dosarul care contine antecontractul si actele apartamentului la aprobare, asta dureaza undeva la 2-3 zile lucratoare. Dupa aprobare trebuie sa mearga un evaluator la apartament, evaluator pe care ti-l poate asigna banca sau poti alege tu un evaluator, dar trebuie sa fie pe lista celor agreati de banca. Acest evaluator trebuie platit in prealabil de catre tine, cumparatorul. Evaluatorul merge la apartament, calculeaza, masoara, se uita, isi face el treaba si apoi trimite catre banca suma la care evalueaza el apartamentul, iar banca poate sa iti ofere maxim 95% din pretul stabilit de evaluator, nu din pretul stabilit de vanzare. Pretul evaluatorului si pretul de vanzare poate sa conicida, poate sa fie mai mic sau mai mare. In cazul meu a fost acelasi, doar ca la conversie diferita euro si am iesit cu o diferenta de 700 lei pe care a trebuit sa ii dau separat vanzatorului prin transfer bancar.
Apoi dosarul este trimis catre fondul de garantare impreuna cu actele apartamentului, evaluare, certificat fiscal, contract de vanzare cumparare( dovada de proprietate), certificat energetic, schita RLV, extras de carte funciara, antecontractul de vanzare cumparare. Si aici dureaza pana vine inapoi, si dureaza...si dureaza....Dar la un moment dat se si intoarce aprobat, de preferat. Ca si al meu s-a intors de 3 ori, pe motive complet absurde, dar a 4a oara a fost cu succes si a revenit aprobat, dupa aproape o luna...
Pe langa evaluator, la banca se mai deschide un depozit colateral care reprezinta 3 rate de dobanda. Bani care se vor retrage in cazul in care nu exista bani pe card in data scadenta a ratei, daca ratele vor fi platite la timp pe toata durata creditului, la final, acei bani vor fi restituiti. Se mai plateste si analiza fondului de garantare.
Dupa ce dosarul se intoarce de la fondul de garantare mergi din nou la banca sa semnezi niste acte cu care vei merge la notar sa semnezi contractul de vanzare cumparare. Dar nu ai terminat, trebuie sa mai treci o data pe la banca
Te intorci din nou la banca, cu contractul de vanzare cumparare si cu asigurarea pentru apartament. Deci de la notar te duci direct sa faci asigurare pentru apartament: PAD si facultiva( in cazul creditului prin programul Prima Casa, este obligatorie si asigurarea facultativa). Ambele in cota parte stat-banca, 40% stat, 60% banca. Si cu toate 3 mergi la banca, iar ei trimit dosarul la 'tragere' si apoi o sa vireze in 1-2 zile banii catre vechiul proprietar.
Si din acel moment tu esti proprietar, ai apartamentul tau, desi in acte daca te uiti este doar cu numele al tau, in extrasul de carte funciara scrie acolo numele tau, ca tu detii apartamentul, dar daca te uiti mai jos putin, scrie ca banca detine 60% din apartamentul tau, iar restul de 40% ii detine statul, dar este al tau, este numele tau scris acolo.
Si tot din momentul ala incepi numaratoarea inversa pentru ca tocmai te-ai legat la cap cu o relatie de 30 ani cu banca. Desigur, aceasta durata poate sa fie scazuta in timp, nu trebuie sa fie neaparat 30 de ani. Eu am optat pentru varianta cu 30 ani pentru a avea o rata putin mai mica acum, la inceput, pentru a putea sa imi gestionez banii in asa fel incat sa pot si renova apartamentul si sa imi ramana si pentru 'viata persoanala'. In timp intentionez sa platesc anticipat ratele pe un an si tot asa, ca sa mai reduc ori din rata ori din durata
Cam asta e procesul si pe aici, doar ca durează ceva mai mult, chiar daca nu cer atâtea acte, durata de timp e mai lunga pana obții răspunsul.
RăspundețiȘtergereLa cat costa casele unde suntem noi...nu se prea arunca oamenii sa se așeze la casa lor..in nici un caz asa de devreme pe cat ai făcut-o tu ;)
Durata pe care am spus'o este cea declarata de banca, in realitate, in cazul meu am stat 3 luni si jumatate, aproape 4 luni cu dosarul la banca, din aprilie pana la jumatatea lunii august cand au virat efectiv banii ...
Ștergere4 luni e si aici, vezi nu e birocrația chiar asa rea! ;) casele costa doar de 10 ori mai mult :)
ȘtergereEste foarte rea, urasc birocratia! :))) Stiu ca acolo sunt mai scumpe si majoritatea 'localnicilor' prefera chiria, dar eu am preferat proprietar pentru ca asa am putut sa fac ce am vrut si cum am vrut in casa, pe rand si in limitele timpului si bugetului, dar cum am vrut eu...cine in chirie ma lasa sa'mi fac peretii galbeni si gri in sufragerie?:))
ȘtergereUau! Dar stiu ca e de alergat! Finalizarea te face sa uiti tot efortul!
RăspundețiȘtergereCasa de piatra! :)) Esti hazlie! Sa fie o relatie armonioasa! :)
Este de alergat si de asteptat mult dupa functionarii de stat...
ȘtergereDa...finalizarea nu m-a facut sa uit inca tot acest proces si chin :))
Voi recomanda oricărei persoane care caută un împrumut de afaceri domnului Benjamin care m-a ajutat cu un împrumut de patru milioane USD pentru a-mi începe afacerea și a fost rapid. La obținerea unui împrumut de la ei, a fost surprinzător cât de ușor au fost să lucreze. Procesul a fost rapid și sigur. A fost cu siguranță o experiență pozitivă. Evitați escrocii aici și contactați-l pe domnul Benjamin On. 247officedept@gmail.com. WhatsApp ... + 19893943740. dacă sunteți în căutarea unui împrumut de afaceri.
RăspundețiȘtergereEste bine de stiut, multumesc pentru informatie!
RăspundețiȘtergere