Pages - Menu

Pages

11 decembrie 2012

Guest- Nume si prenume


De cate ori ati fost pusi sa completati ori ati auzit, elevi sau student fiind, sintagma NUME SI PRENUME.  Tin sa precizez: NUME SI PRENUME, nu invers. Despre asta este si acest articol.
Incep insa prin a ma prezenta: Emil Calinescu sunt (si nu CALINESCU EMIL, cum vor unii sa imi inoculeze) si sunt triplu blogger. Detin urmatoarele bloguri: http://emilcalinescu.eu/ , http://emilstudentulminune.wordpress.com/ si http://www.minunat.eu/ .
Asadar, care e faza cu nume si prenume? Pai intai si intai, scoala iti inoculeaza ideea ca asa te cheama. Toata scoala, incepand cu clasa I si terminand cu facultatea, eram Calinescu Emil. Putinele mele momente de “razvratire” se sfarseau cu reprosuri. Pana si la facultate mi se reprosa cand ma treceam pe foaia de prezenta drept Emil Calinescu. Cica “nu te gasim in catalog asa; daca te semnezi la examen asa risti sa nu iti trecem nota in catalog”. E absolut firesc:  cand vezi pe foaie Emil Calinescu, e extrem de greu sa-ti dai seama care e numele si care e prenumele.
Mai inainte, in scoala generala, mi se zicea ca atunci cand voi ajunge mare voi putea sa ma semnez altfel decat nume si prenume. Oamenii mari si importanti au voie.  In liceu cam aceeasi mentalitate, zisa insa cu vorbe diferite. Oare asa sa fie?
Sa va zic ultima experienta in materie. Politicienii sunt oameni importanti? Pai sunt. Si sunt adulti. Deci ei ar trebui sa fie cunoscuti dupa prenume si nume, nu dupa nume si prenume, corect? Pai daca e asa, de ce pe buletinul de vot au fost trecuti cu NUME SI PRENUME? Am mai fost in sectiile de votare, stiam asta,  de fiecare data m-am enervat, dar acum parca mai mult. Cum domne, vezi toate afisele cu Dumitru Pelican, ca sa dau doar un exemplu, si in cabina apare PELICAN DUMITRU? Imi vine-n minte sa spun: ca la scoala…
Ah, si la scoala mai era o chestie care ma enerva cumplit: sa mi se zica pe numele de familie. Cand un profesor imi zicea pe numele de familie il simteam distant. Unii nu erau asa, doar ca asa simteam eu. Cand imi zicea vreunul EMIL, imediat raspundeam altfel. Asa-s eu setat probabil.
Despre asta ne zicea si un profesor de la facultate. Ma rog, de la a II-a facultate. El era enervate ca este strigat pe numele de familie. Si intr-adevar, daca intri in casa mea si strici DOMNUL CALINESCU s-ar putea sa ai o surpriza si sa constati ca nu-s singurul. Daca insa il cauti pe Emil Calinescu sansele tale de succes cresc.
In final, raman cu dilema: de ce nume si prenume? Cuvantul in sine, PRENUME, nu inseamna ca trebuie sa stea INAINTEA numelui? Sau etimologiile cuvintelor nu mai conteaza? Si am aflat ca cica am fi printre putinele culturi unde este aceasta practica. Si nu e o moda trecatoare, este ceva OFICIALIZAT. Ah nu, nu printre putinele, ci SINGURA!
Asadar, Emil Calinescu (musai in ordinea asta) va saluta si va asteapta cu un guest-post pe unul din blogurile sale. 

12 comentarii:

  1. Foarte buna pusa problema. La mine la Jurnalism ne-a invatat ca in aceasta meserie trebuie sa te prezinti sub forma prenume-nume. Cand este vorba de chestii administrative, trebuie folosit mai intai numele, apoi prenumele. Totul depinde de situatiile in care ne aflam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi s'a parut foarte interesant subiectul si chiar m'a pus pe ganduri :-? ;))

      Ștergere
  2. Cred ca aici la mine e mai usor! Pe formulare scrie "naam" - nume si "achternaam" - nume de familie. Deci vei începe sa-ti scrii numele prima data. Si ca sa fie si mai si femeile întotdeauna în acte apar cu numele de fata si apoi specificat "casatorita" Popescu de exemplu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci au numele mai lung :)) pentru faza asta cred ca se gasesc argumente si pro si contra :-?

      Ștergere
  3. ce atmosfera de sarbatoare e la tine pe site...bravo... ma bucur.. probabil o sa pun si eu....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vrut sa'l "imbrac" si pe el de iarna sa nu'i fie frig..mai ales ca au inceput sa vina si cativa fulgi de zapada :)

      Ștergere
    2. bravo... ai observat ca am insusit si eu ideea de sarbatoare pe blog cu fulgi de zalada...

      Ștergere
  4. Multumesc pentru comentarii. Eu sunt autorul articolului. Legat de ce zice Andreea Tincu: da, e o problema ca la chestiile ADMINISTRATIVE e nume si prenume. Cand completez pe net diverse, in engleza, incep cu SURNAME... Mentalitate romaneasca.

    Legat de "ninsoarea" de pe blog, e ok cum arata, da face blogul sa se miste greu. Se misca mult prea greu pt un domeniu gratuit :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are momente si momente...intr'adevar se misca putin mai greu, dar nu cred ca atat de greu incat sa devina deranjant :d

      Ștergere
  5. Ma bucur inca o data ca un articol pe acest subiect a atras interesul atator oameni. Salutari tuturor, multumesc pentru interes si comentarii si speram sa ne mai blogarim :)

    Iar pe acest blog promit sa mai revin. Ca oaspete :)

    RăspundețiȘtergere