28 iunie 2012

Posted by Zdwuby | File under : , , , , , , , , , , , , ,
Tot trecand din oras in oras, din sat in sat, din comuna in comuna,etc am vazut tot felul de nume mai ciudatele sau cel putin nelalocul lor pentru mintea mea micuta. Sa dau exemple? Ohoho am stans cateva : Crucea, Baicoi, Orasul de floci,  Lumina, Baltagesti, Stupina, Fierbinti, Boronesti, Fundata, Fundulea, Valea Ciorii si lista este mult mai lunga.
Nu am nimic cu persoanele din satele/comunele/orasele respective…pur si simplu denumirea mi se pare ciudata. Bine nu pot sa zic ca orasul in care stau eu nu are o denumire cat de cat ciudatica daca e sa o luam asa.
Pentru Baicoi cinva incerca sa dea o explicatie…cu numele a doi voievozi si nu mai stiu cum, pentru satul de unde sunt bunicii mei [nu cred ca a auzit cineva de el, dar totusi o sa’l zic: Orezu ] se spune ca odata si candva era o mare orezarie acolo …si probabil mai sunt explicatii pentru numele astea, dar eu personal nu le stiu. Si stateam asa si ma gandeam : daca cei doi voievozi care au dat numele orasului s’au strigat defapt in momentul ala “bai c*i” si cineva a auzit si s’a gandit ca defapt numele asta doreau sa’l puna satului…sau la mine la tara…daca cine a pus numele avea defapt doar pofta de orez? Pentru numele orasului meu ma abtin din a ma gandi la ce trecea prin mintea persoanelor care l’au denumit. La fel si Orasul de Floci care nu prea este locuit din cate stiu eu [tot ce e posibil sa stiu gresit] este un punct arheologic sau ceva de genul. Numele vine din cate imi amintesc eu de la faptul ca aici a fost prima asezare omeneasca din sud-est si erau organizate multe targuri si vine de la termenul floccus care inseamna lana[pentru ea erau organizate in mare targurile] sau ceva de genul…dar tot pare ciudat, nu? Nu vreau sa dau frau imaginatiei nici aici sa ma gandesc la o alternative pentru denumire.
La restul chiar daca unele sunt din judetul meu sincer spun ca le stiu istoria, habar nu am de unde vine numele, nu stiu nici macar pentru orasul meu de unde vine denumirea, dar ma duc cu gandul la tot felul de ciudatenii. De exemplu Valea Ciorii…am trecut pe acolo o data maxim de doua ori(desi nu cred) si am vazut case => acolo locuiesc oameni…si am vazut oameni albi, deci nu poate sa vina nici de la tigani. Atunci? Ma duce cu gandul ca acolo ori este/a fost crescatorie de ciori, ori este locul lor preferat de vacanta [al ciorilor], ori sunt mai multe ciori decat oameni, ori ori, etc. Alt exemplu: Lumina…acolo e lumina mereu? E un mini Las Vegas si eu dau dovada de atat lipsa de cultura incat nu stiu de el?
Crucea…aici ce pot sa zic…poate are forma de cruce sau poate sunt prea multe cruci pe acolo sau cine stie fiecare are casa in forma de cruce.

Si pot continua cu aberatii din astea mult si bine pentru fiecare denumire mai ciudata. Si totusi nu pot sa inteleg de ce nu le’au pus si lor niste denumiri mai “netipatoare” care sa nu atraga atentia chiar atat de imediat. Pentru ca ok poate numele care le’am ales eu mi se par doar mie ciudate, dar sunt multe altele care cred ca si altora si le par neobisnuite daca nu ciudate. 

15 comentarii:

  1. Sau poti face cumparaturi in moneda locala din Botswana :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primarul din Baicoi ar trebui sa ia asta serios in calcul :))

      Ștergere
  2. când mergem la mare, trecem pe lângă un sat: Vărsătura. cum eu am rău de mișcare, de stau tot drumu' tăcută și apatică, mereu se găsește câte cineva să râdă și să zică: ți-e rău, uite, ăsta probabil îi satu' tău... :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) asta este maxima :)) "asta'i satul tau" :)) am mai auzit cateva denumiri ciudate pe care nu le'am stiam, asta este unul dintre ele ;))

      Ștergere
    2. acum îi funny!:D da' când îs în mașină și mă concentrez să rezist până la destinație, singuru' lucru care-mi trebuie e să trec printr-un loc cu așa denumire...:)))

      Ștergere
    3. Nu am probleme cu masina, dar ce e drept cand am o stare din asta ceva care sa'mi aminteasca sau sa'mi accentueze starea clar nu e binevenit :))

      Ștergere
  3. M-am gandit si eu la asta, mi se par rodul unor minti cu mult haz in ele
    --Cu drag, Felicia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred si eu ca au avut mult haz persoanele respective :))

      Ștergere
  4. yeyyy :x l,ai facut cunoscutt si pe orezuuu'' al nostruu :X:X
    the bestttt!:X

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da...un sat mic de care nu a auzit nimeni si cu numele ciudat:))

      Ștergere
  5. Floresti si Baicoi sunt apropiate. Intrebarea e urmatoarea: daca baicoi fuzioneaza cu floresti ar iesi orasul FLOCOI, nu?! :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt mult mai multe denumiri contrastante pentru localitatile din Romania. Poate exista deja un dictionar care explica fiecare nume de localitate "inedita" in parte, ori va puclica cineva unul cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt mult mai multe, dar pe astea mi le'am amintit cand am scris articolul :) Tot ce este posibil, dar pentru mine si probabil si pentru altii tot niste denumiri ciudate o sa ramana;))

      Ștergere