25 mai 2017

Posted by Zdwuby | File under : , , , , , , , , , ,

Fara indoiala laptele matern joaca un rol important in dezvoltarea armonioasa a unui bebelus. El contribuie la imbunatatirea imunitatii copilului, il protejeaza de infectii, reduce riscul mortii subite, pe cel al aparitiei alergiilor si al astmului. Cu toate acestea, medicii au identificat mici diferente privind sanatatea copiilor hraniti cu laptele matern si cei hraniti cu formula de lapte. Chiar daca ele nu pun probleme semnificative, merita sa fie mentionate, astfel incat fiecare mamica sa ia propriile decizii privind hranirea sugrarului.

Iata care sunt efectele neasteptate ale alaptarii sugarului:

1. Cu siguranta, laptele matern este un aliment unic si foarte bun pentru sanatatea bebelusilor, insa acesta are un continut foarte mic de vitamina D. In schimb, formulele de lapte sunt imbogatite cu vitamine care ofera unui copil doza recomandata la fiecare masa, astfel incat el sa creasca sanatos si puternic. Pentru a se asigura ca sugarul nu are un deficit de vitamina D, o mamica se poate orienta catre formula de lapte praf disponibila la Elaptepraf.ro, intrucat poate alege dintr-o gama larga de produse. De altfel, poate opta pentru o formula cu gust de banane sau chiar una care are scopul de reducere a colicilor. Unele formule pot fi folosite in combinatie cu laptele matern, atunci cand bebelusul nu se satura.
2. De asemenea, medicii au observat ca unii bebelusi cate sunt hrainiti la san au presiunea arteriala mica, chiar mai mica decat media normala in primii lor ani comparativ cu bebelusii hraniti cu laptele praf.
3. Pe langa acestea, pana si circumferinta capului copiilor alaptati la san este mai mare decat a celor care sunt hraniti cu formula de lapte praf cu maximum 0.5 centimetri. In schimb, in ceea ce priveste inaltimea si greutatea nu au fost descoperite niciun fel de diferente.
4. Tot studiile efectuate arata ca sugarii alaptati au un nivel mai mic de insulina in sange in prima saptamana fata de cei hraniti cu lapte praf, insa acesta se regleaza pana cand ei implinesc un an.  
5. Alaptarea are un efect negativ asupra sugarului si atunci cand mama consuma o cantitate insemnata de cafeina pe zi. Acesta devine irascibil, agitat si nu doarme deloc bine. De aceea, o mamica trebuie sa reduca sau chiar sa renunte la alimentele bogate in cafeina. De altfel, este recomandata alaptarea inainte de consumul de cafea, dulciuri si alte alimente bogate in cafeina.

Toate aceste modificari in sanatatea copilului nu au fost catalogate de medici ca fiind grave, intrucat nu se cunosc efectele pe termen lung. De altfel, nu se poate spune cu exactitate daca se vor agrava sau vor disparea cu totul.

Asadar, alaptarea sugarilor poate avea cateva efecte neasteptate asupra copiilor. Cei care au facut studii in acest domeniu au remarcat faptul ca laptele matern nu este la fel de bogat in vitamina D, dar si ca laptele praf poate fi un substitut extraordinar de bun, datorita formulelor imbogatite in vitamine. De asemenea, se pare ca presiunea arteriala a bebelusilor hraniti la san este mai mica, iar insulina la fel. Apoi, circumferinta capului unui sugar poate fi mai mare cu pana la 0.5cm. In timpul alaptarii, consumul de cafeina trebuie redus, deoarece bebelusul devine agitat si are tulburari ale somnului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu