26 martie 2014

Totul a pornit de la Carmen

20 martie 2014

Nu recent am citit un articol foarte interesant despre un tip, Jim, care sufera de o boala rar intalnita…si chiar funny. Cum am spus articolul nu este recent asa ca probabil unii ati aflat de el, insa e posibil sa sufar si eu de aceiasi boala in cazul articolului asta si anume de “Intarziere cronica”. Da, ati citit bine…bietul scotian, Jim, sufera de intarziere cronica si are o intarziere de 20 minute, oricat s-ar stradui omul asta nu poate sa fie punctual…in acelasi articol am citit ca si-a luat o marja de eroare de arpoximativ 11 ore ca sa poata ajunge la un film si nu, tot nu a ajuns omul nostru la timp la film,  a ajuns dupa 20 minute pentru ca aparent asa e setat creierul lui si nu are ce sa faca. Adica nu e ca si cand nu ar fi incercat...tocmai v-am spus ca si-a calculat cu 11 ore in plus ora la care trebuie sa ajunga la film si el tot a intarziat...tot cu fix 20 minute ca de fiecare data. Deci el chiar ar putea fi inteles cand intarzie si se scuza cu o replica gen „sunt bolnav ce vrei? Am intarziere cronica” ....foarte tare este si denumirea bolii...oare daca ma duc la acelasi doctor o sa ma declare si pe mine cu lene acuta? Sau trebuie eu sa o inventez si oficial? Ca de suferit sufar de ea de ani buni...
Si daca tot mi-am amintit de acest scotian m-am gandit sa caut si alte boli ciudate si am gasit cateva, cateva mai multe, dar o sa va spun doar de cateva. De exemplu avem persoana alergica la tehnologie...da, aparent exista cineva care nu poate sa vorbeasca la telefonul mobil sau sa foloseasca un calaculator si are alergie chiar si la unele autovehicule care folosesc unde electromagnetice
Dupa o avem pe fata care daca rade sau se sperie sau e surprinsa in orice fel cade din picioare la propriu. Iti dai seama ca ei daca ii spui o gluma buna poti spune la propriu ca ai dat-o pe spate pentru ca tipa chiar o sa cada din picioare daca incepe sa rada. Boala asta se numeste aparent cataplexie...da, nume nu e foarte funny, dar boala este...
Femeia asta mi se pare foarte tare, are 40 de ani, dar isi poate aminti exact, cu detalii concrete evenimente din orice zi, ea nu poate uita nimic, daca o intrebi orice ea iti va spune ce zi din saptamana era, ce a facut in ziua respectiva, amanuntit si mai mult decat atat o sa-ti spuna si evenimentele mondene care au fost publicate in ziar in ziua respectiva sau au aparut la stiri daca la vremea respectiva i-au atras catusi de putin atentia. Au gasit si o denumire pentru treaba asta...aparent femeia sufera de sindromul hipertimestic.
Un olandez face baie in gheata, se plimba pe varfu muntilor iarna doar in pantaloni scurti si inoata pe sub gheata fara sa simta frig...Barbatului asta nu ii este niciodata frig.  El poate suporta fara sa fie deranjat temperaturi care unui om normal i-ar putea fi fatale.
Aparent anumite persoane simt uneori, de nicaieri, nevoia sa consume substante necomestibile precum lipici, hartie, benzina sau altele si nu se pot stapanii...aceasta boala se numeste aparent Pica...oare pentru ca poarta pica?
Si cam atat...erau mai multe, dar nu are rost sa le insir pe toate, nu? Dar parca totusi...nu am gasiti pe nicaieri oficial lene acuta...asa ca probabil o sa o declar eu in viitorul apropiat sau indepartat. Si da, toate cele enumerate mai sus sunt destul de funny, dar probabil cei care sufera de ele nu le vad chiar asa....mai ales fata care nu poate sa rada fara sa cada...glumesc, desigur, dar totusi...sa le tratam la nivel de amuzament si nu de gravitate.

19 martie 2014

Mai multe gasiti la Carmen

15 martie 2014

Cred ca majoritatea dintre voi ati auzit deja de la televizor ca saptamana trecuta pe 3, 5 si 7 martie elevii din clasa a XI-a si a XII-a au dat simulari pentru examenul de bacalaureat...bine, cei de-a XI-a doar pe 3 si 5 pentru ca ei nu au dat si proba la alegere, ci doar pe cele obligatorii. In fine...sa va spun cam cum a fost la mine cu simularile astea ca de joi seara tot zic ca fac articolul asta...bine, defapt trebuiau sa fie doua, unul joi seara si unul vineri dupa aflarea rezultatelor, dar joi seara cand am deschis wordul sa scriu articolul mi-am amintit ca nu mi-am terminat documentatia la atestat asa ca o ora si ceva am stat si am scris 14 pagini de word pentru documentatia aia idioata, dar lasand modestia la o parte, sincer, chiar imi place cum mi-a iesit atestatul, simplu, la obiect si in acelasi timp complex si interesant...si chiar si documentatia imi palce cum a iesit desi mi-a luat cam mult sa o termin. Si din cauza asta cele doua articole din mintea mea devin unul singur, adica asta, in care va spun si cum a fost si ce am facut.
Fiind la profil real am dat ca probe obligatorii ale profilului romana si matematica, iar la cea de-a treia proba am avut de ales intre fizica, chimie, biologie si informatica....am ales fizica, desigur. Si acum sa le iau in ordinea in care s-au dat si sa detaliez putin, nu?
Romana...la romana am mai dat o simulare in ianuarie, o simulare la nivel judetean nu national. Subiectele au fost relativ acceptabile pentru cineva ca mine care nu are foarte mare treaba cu romana...nu, nu ma incadrez in cei care au aparut la televizor cu replici de genul "Ion se iubea cu Florica noaptea pentru ca ziua era prea cald"....replica foarte amuzanta totusi, toate au fost foarte amuzante, dar totusi...cu siguranta nu aveau ce cauta intr-un examen, sau ma rog...simulare de examen. Partea funny este faptul ca si in ianuarie si acum la partea a III-a, subiectul in care se cere sa comentam o opera studiata in liceu dupa anumite cerinte, a fost dat romanul realist-obiectiv "Ion" scris de Liviu Rebreanu...si culmea este ca am luat fix aceasi nota si in ianuarie si acum...8,65.
La mate....aici subiectele nu au fost foarte grele, exceptie facand 1 sau 2subpuncte, dar evident ca eu am gresit la mai multe din neatentie. Greseli de prosti adica...dar pur si simplu nu mi-a venit ideea pe moment, mi-a venit abia dupa ce am iesit din sala de examen sau la cateva ore dupa...in fine...ideea este ca totusi stiam sa fac mai mult, asa ca la bac atentie mai mare, gandire mai profunda si o sa fie bine...sper. Nota este cam mica, dar tinand cont de ce am zis mai sus e destul de ok...este 7,30...la bac o sa fie cu siguranta peste 8,50...o sa fie undeva in jur de 9 chiar!
Iar la fizica...aici mi s-a parut cel mai aiurea...adica au fost destul de grele subiectele. La fizica ai posibilitatea de a alege pe moment ce capitole vrei sa dai...fizica are 4 capitole mari si late: optica, mecanica, electricitate si termodinamic. Iar la bac primesti cate un subiect pentru fiecare capitol si alegi sa le faci pe care consideri ca poti sa le rezolvi cel mai bine. Eu invat sau am invatat 3 din cele 4 capitole pentru ca 3 imi trebuiesc si la poli, la admitere...si anume mecanica, termodinamica si electricitate. Iar acum la simulare am ales sa rezolv termodinamica si electricitata pentru ca mi s-au parut putin mai accesibile. Dar aici am gresit fix ca prostii!!!! Dat fiind ca stiam 3 capitole si trebuia sa fac doar 2 am inceput sa rezlv pe ciorna toate cele 3 subiecte si urma sa le trec pe foaia de examen doar pe cele la care m-am descurcat mai bine. Buuun....am rezolvat termodinamica, am scris-o pe foaia de examen...am rezolvat electricitatea si m-am apucat sa o scriu si pe ea pe foaia de examen...ajung la un subpunct si cand transcriam am observat eu ca am trecut o rezista acolo in plus(care normal ca nu era in plus, dar daaah!!!) si nu am mai scris...am reluat pe ciorna calculele si am ajuns la cu totul alt rezultat pe care l-am scris si pe foaia de examen...acum cine poate sa ma contrazica si sa-mi spuna ca nu a fost o greseala fix de prosti? NIMENI!!! Pentru ca fix asta a fost...dar asta e...am luat si aici un 7,05...normal ca se putea mai bine...mai ales ca rezolvasem corect pe ciorna...asta ma oftica putin cam tare, dar la fel ca si la mate...atentie mai mare, gandire mai la rece si mai profunda si cu siguranta la bac nu o sa iau doar 7 si nici 8, o sa fie cu siguranta la fel, peste 9. La romana chiar nu m-ar deranja sa fie fix tot aceiasi nota. Desi ar fi culmea sa dea si la bac tot "Ion" si sa iau tot 8,65.
In fine...ideea e ca am scos o medie de 7,66 ...o medie cam mica, dar totusi...de trecere. Practic luam bacul daca se dadea acum, da, cu o nota cam mica, dar il luam...sau ma rog, cel putin mica pentru asteptarile mele, nu de acum, pentru ca nici nu m-am omorat cu invatatul pentru simularea asta...adica a fost doar o simulare, nu? dar pentru asteptarile mele de la bac e foarte mica pentru ca pot mult mai mult de atat si pentru ca trebuie sa fie mai mare daca vreau sa intru la facultate unde vreau...La bac trebuie sa am o medie de peste 8,60-8,70 cel putin...Sau ma rog, nu neaparat trebuie...dar asa vreau eu sa fie...ramane de vazut ce o sa mai fie peste 3 luni, dar sper sa revin atunci cu un articol in care sa va dau de baut (vodka, desigur, dar si sampanie) cu ocazia implinirii prezicerii mele, adica aia in care spun ca iau peste 8,60-8,70 in bac...
Ce mai pot spune? Cam seamana cu modul meu de a invata...

Si cam asta a fost tot cu simularile mele...cu greselile mele de prosti, dar fix de prosti! La bac o sa scriu toate tampeniile de pe ciorna si pe foaia de examen pentru ca aparent pe ciorna sunt mi geniu decat pe foaia de examen...
Si o sa incerc sa-mi reiau si activitatea pe aici saptamanile astea pentru ca se pare ca am neglijat cam foarte mult acest aspect...