11 iulie 2013

Da, astazi vreau sa adresez si eu o intrebare: Cum draci baltati se presupune ca ar trebui un tanar sa capete experienta?
De ce intreb asta? Simplu, extrem de general vorbind, oriunde te duci sa te angajezi indiferent ca ai 16,18, 20, 50 ani te intreaba “ce experienta ai in domeniu?” si tu ii spui “nu am” , iar el te intreaba din nou “dar ai mai lucrat pana acum? Ai ceva experienta in orice domeniu?” si tu ii spui din nou, sincer, ca nu, nu ai experienta. Si aici se taie filmul.
De ce ma intreb asta? Pentru ca da, si eu m’am lovit de treaba asta cand mi’am cautat de munca, nu am experienta domle…da, fie, am lucrat ca promoter, dar asta nu se pune, nu? Eu cred ca nu, motiv pentru care nu am pomenit nimic de asta cand am primit intrebarea.
Dar revin la modul general. Esti tanar, ai 18 ani, nu mai zic de 16-17 ca se presupune ca nu esti major si nu poti fi angajat legal, ai 20 de ani, ai 25 de ani si doar ai iesit de pe bancile facultatii. Vrei si tu un ban, vrei sa faci ceva, te duci sa te angajezi, dar toti iti cer experienta. Pai de unde domle experienta daca tu doar ce ai iesit din scoala? Da, acum o sa’mi spuneti “si? In facultate nu faci practica? Aia ce e?” Aia e practica domle…daca mai tragi si chiul si iti faci hartie pentru facultate pe ochi frumosi si bacnote e clara treaba, nu? Da, nu toti fac asta, sunt multi care fac practica pe bune nu pe ochi frumosi, dar nu stiu cata relevanta are asta cand te duci sa te angajezi undeva. Adica ce treci in cv? Experienta: pracitca facultate. Da, ar fi o chestie, dar nu stiu cati o sa accepte. Si mai e si chestia ca poate nu’ti gasesti imediat dupa terminarea facultatii fix in domeniu, dar cum nu poti sa stai sa rabzi de foame si sa cutreieri bulevardele trebuie sa te angajezi undeva pana gasesti in domeniu, nu? Da, am zis in nefericitul caz in care nu’ti gasesti pe domeniu tau. Si cand te duci sa te angajezi o sa’ti zica “imi pare rau, nu aveti experienta”
Si revin cu intrebarea: De unde draci baltati sa aiba un tanar experienta? Zici ca au fost facuti toti in birouri, in magazine, in uniforma de angajat. Nimeni nu se naste invatat evident, dar nici daca ti se inchid mereu usile in nas din cauza experientei nu ai cum sa inveti, nu crezi?
Da, poate pentru multi nu are noima treaba asta, dar mie chiar mi se pare aberanta si complet fara logica.

Si nu, nu spun asta neaparat pentru ca mi s’a spus mie ca ar fi fost de preferat sa am experienta, spun asta la modul general pentru ca nu e asa bai ca nu m’am angajat eu vara asta…nu ma angajam neaparat din necesitate cat din curiozitatea de a lucra. Da, stiu ca am spus ca ma angajam si pentru bani, pentru ca da, e adevarat, nu m’ar fi deranjat deloc niste bani in buzunar, dar nu a fost sa fie vara asta. Vara viitoare nici atat ca’s cu alte treburi, dar peste 2 veri da, si nu aici, ma angajez la bucuresti, si acolo o sa’mi caut mai serios nu ca vara asta cand am fost si am intrebat in 6-7 locuri daca angajeaza sezonieri. Voiam sa ma angajez, dar nu a fost sa fie, mi s’a taiat elanul dupa cele 6-7 locuri si primisem un poate. Dar acum m’am referit mai mult la cei care chiar au nevoie sa se angajeze si sunt trimisi acasa pentru ca nu au experienta. Cine se naste invatat? Nimeni! 

6 comentarii:

  1. stai sa vezi cum e cand te angajezi, dupa cativa ani de sclavarie vrei sa-ti schimbi locul de munca si esti refuzat pt ca ai experienta dar nu in domeniul firmei!....:(

    RăspundețiȘtergere
  2. In ziua de azi si unuia care vrea sa se angajeze sa dea cu matura pe strada i se cere studii superioare si experienta. Treaba cu practica in facultate nu se pune la CV, pentru ca aia nu consta intr-un contract de munca, aia e pentru o nota la o materie ce nu necesita examen scris. Revenind la experienta dupa ce iesi de pe bancile facultatii nu ai incotro decat sa dai buzna cu multe insistente intr-o firma/trust si sa le demonstrezi alora ca merita sa te angajeze, lucrand astfel pe timpul facultatii. Legile tarii noastre se contrazic de celd mai multe ori. Multi angajatori pierd foarte multi oameni valorosi prin conditia de a avea experienta. Subiectul este unul foarte sensibil si merita dezbatut cu cartile pe fata, mai bine spus cu legile pe fata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sistemul in privinta asta este complet aiurea, fara logica

      Ștergere
  3. Imi pare tare rau ca n-ai reusit sa gasesti nimic. Da, toti cer experienta... :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e, n'a fost sa fie, dar mi se pare o politica idioata treaba asta cu experienta, cum am zis, nu neaparat in cazul meu ci in general

      Ștergere