8 mai 2012

Posted by Zdwuby | File under : , , , , , , , , , , ,
Okeee stiu ca intr’un articol anterior compatimeam batranii bolnavi…ei bine in articolul de azi am de gand sa’i critic…si nu, nu doar batranii…oamenii “bolnavi” in general. Ce am cu ei? Nu, nu e de ajuns ca soarta i’a batut si sunt in starea in care sunt…trebuie sa ma iau si eu de ei [cat tupeu pe capul meu, stiu]!
Weekendul asta eu am stat in spital…intre 4 pereti albi ca intr’un sanatoriu. Am iesit si eu de cateva ori din camera mea si ce  credeti ca vedeam? Oameni bolnavi care stateau cu 3 geamuri deschise si usa ca sa faca curent…si asta sa zicem ca o las asa ca nah era cald…foarte cald…ce m’a lasat “wow…serios?” a fost cand vedeam tot mai multe persoane care aveau in buzunare pungi din alea in care le iese puroiul de dupa operatie…chestiile alea care se pun la cele 2 supape ale stomacului…ceva de genul…nu stiu cum se numesc…asa ati inteles voi sper ...mergeau unii pe pereti, altii cu “pomul” si perfuzia dupa ei si unde credeti ca se duceau? La fumat, domle’.  Ei sunt operati si bolnavi saracutii de ei …nu mai rezista…durerea e atat de mare, operatia a fost atat de grea si abia a reusit sa o faca…tratamentul este scump, etc…dar ei se duc si fumeaza…in spital…ca nah de ce sa astepte oamenii pana ies din spital? Nooo prea mult domle’ ce stau ei atat fara tigari? In niciun caz nu se paote asa ceva. Pay bine frate…te plangi ca ti’a fost frica de operatie ca de ala cu coarne, ca nu mai suporti tratamentul, nici fizic si nici material, ca ai dureri , etc, dar bani de tigari ai, nu poti sa stai nici macar perioada cat esti internat fara tigari…serios? De ce mai va duceti bai nene la spital….sau defapt…de ce va mai plangeti atat de toate cele cand voi nu vreti sa faceti niciun compromis?  Bine, evident nu zic acum ca de ce nu te lasi de tigari(nu ca nu ar fi o idee buna), dar macar cat esti in spital abtinete…
Asa…acum sa ma iau si de spital? Ar fi cazul…De ce sa ma iau de el?
1. Eu nicioadata nu am agreat ideea de spital…de internare…cand intru intr’un spital mi se face rau instantaneu. Cand vad toti oamenii aia bolnavi, care mai de care cu mai multe bandaje sau mai multe membre in ghips…daca mai si miroase…ma apuca toate durerile. Asa sunt eu nu suport ideea de spital.
2. Conditii? Bine eu nu ma plang FORTE tare de conditiile primite… adica am primit o camera buna, pe parta pe care nu bate niciodata soarele prea tare, doar 2 paturi (dar al 2’lea s’a ocupat duminica pe seara pe la 6pm), baie in camera. Okee pana acum suna bine…sa trecem la partea in care nu puteai folosi apa de la baie…stiu ca aici este mai mult problema primariei, dar eu intelesesem ca spitalul isi face propria sursa de alimentare cu apa…ce s’a inatamplat? Sau asta este apa din acea sursa…pentru ca daca da…o prefer pe a lu’ Ionascu…asta pe care o da el macar o pot folosi sa ma spal pe maini si sa fac dus fara sa miros dupa toata ziua a canalizare. Altceva…aveam suport suspendat pentru Tv,  aveam cablu Tv, dar lipsea ceva…oare ce?…aaa da…televizorul…probabil cu ala trebuie sa vii tu in bagaj cand te internezi. Aveam si o masuta…singura problema la ea era ca nu puteai sa o folosesti decat ca si suport pentru ca era foarte joasa si ca sa poti sta “ca tot omul” la masa sa mananci…probabil trebuia sa stai direct pe gresie ca sa fii la inaltimea corespunzatoare, desi nici asa nu garantez ca reuseai.  Neeext…gandaci…era o melodie “cassa loco- goanga”
“Ea este goanga, e colega mea
Prin bucatarie poti sa dai de ea.
Poti s-o gazezi, poti sa o ineci
Nu te paraseste, o s-o ai pe vecï. “  Facem o mica modificare la al 2’lea vers “Prin baie poti sa dai de ea.” Da…prin baie am dat ea…de mai multi chiar…nu stiu daca erau ei sau ele sau combinati…sincer nici nu mi’a pasat…chiar nu am vrut sa stiu…stiu doar ca in seara aia am vrut sa plec de acolo fugind mai tare decat inainte. In noapte aia, dupa ce am facut cunostinta cu “colegii de camera” am dormit cu castile in urechi si patura strans in jurul meu. Serios acum…gandaci in spital? Foarte igienici…sau cine stie …platesc chirie buna si spitalului ii convine sa’i aiba in gazda…sauuuu stiiiu…erau si el bolnavi si erau acolo pentru tratament.
3. Lasam gandacii si trecem la personal. Aici nu prea am de comentat…adica majoritatea asistentelor care au avut grija de mine au fost chiar dragute si amabile(cu exceptia asistentei care mi'a scos branula...nici nu s'a uitat, nici nu a pus mana...doar a tras ...si nu, nu a tras nici macar de ea...a tras de pansamentele din jurul ei..si nu, nici macar drept, ci intr'o parte). Dar totusi m’a deranjat ceva si la personal…pay bine mai nene…eu sunt un om bolnav…stau in pat ca nu pot sa ma misc de durere…doar m’am internat…nu am nimic la mine…nu am haine(decat alea cu care am dormit pentru ca nu am avut timp nici sa ma schimb de durere si m’a luat tata din pat in brate direct la spital), nu am mancare, nu am apa, nu am nimic…se duce acasa cineva sa’mi aduca….si tu ce faci? Nu’l lasi sa vina sa mi le dea? Serios? Ce ar trebui sa fac? Sa cobor eu 4 etaje intr’o durere insuportabila care nu imi permite nici sa stau in picioare sa iau ce mi’au adus ai mei si sa urc iar 4 etaje in aceiasi durere + bagajele? Sa te vad pe tine cum o faci si dupa o sa incerc si eu, sincer.
4. Doctorii. Doctorul care a avut grija de mine a fost chiar ok…chiar daca era mai mult pe alta sectie nu m’a trimis acolo, m’a trat el…si m’a tratat bine…a fost amabil si zambaret cand vorbea cu mine…imi explica sa inteleg si eu ce am (adica nu in termeni medicali, in termeni comuni). Singurele chestii care nu prea m’au incantat au fost cand a refuzat sa fac tratamentul de acasa si a insitat sa raman la spital si cand mi’a zis ca m’ai avem de munca si ca mai stau in spital , iar eu l’am intrebat estimativ cam cat mai stau mi’a raspuns “nu pot sa ma orientez”…iar a doua zi de dimineata imi spune “maine mergi acasa”. Nu m’a incantat faza pentru ca sambata seara ma speriasem cand a zis “nu pot sa ma orientez” …ma gandeam ca stau mult acolo…si sincer…eu nu voiam sa stau nici macar sambata…
Dar in fine, sa zicem ca atat am de zis despre ce nu mi’a placut mie ca am gasit in spital…ohh, si sa nu uit…am primit scutire pentru scoala pe perioada weekendului. Stiu, like a boss. Probabil s’au gandit ca sunt o persoana foarte studioasa, foarte constiincioasa si silitoare si merg la scoala chiar si in weekend si nu vreau sa raman cu absente nici sambata si duminica. Nu ma crezi? Uite scutirea :

8 comentarii:

  1. si mie mi-e frica de ideea de spital, si sunt de acord cu ce ai spus, am vazut, pt putin timp, ca lucrurile stau cum spui tu:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca o sa raman cu ideea asta fixa depsre spitale toata viata:))...si din pacate...cam asta se intampla pe acolo:|

      Ștergere
  2. Vaii draga mea,dar ce ai facut tu in spital?:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa gandeam si eu inainte de a ma opera. Fusesem internata doar prin spitale unde colcaiau gandacii, iar asistentele erau de-a dreptul nepasatoare. Dar cand m-am operat am nimerit un spital ca in occident.
    Lasa oamenii sa fumeze, unora doar bucuria asta le-a mai ramas.
    Sper ca acum esti sanatoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt ok acum, multumesc:) ..N'am nimic cu omu' sa fumeze cat vrea si cat il tin plamanii, dar parca macar in spital cand umbla cu toate chestiile alea dupa el si nici in picioare nu poate sa stea bine ar putea sa se abtina..

      Ștergere
  4. Nu-s fumatoare insa cu cei ce fumeaza n-am nimic.
    Sunt alte probleme, mult mai grave prin spitale, draga mea. Mizeria, insectele, mancarea destul de proasta, supraaglomerarea (2-3 intr-un pat), uneori nepasarea personalului. Dar ai dreptate, a sta intr-un spital autentic romanesc nu e o placere. Deloc.
    Si eu sper ca acum esti bine si nu mai esti asa de necajita :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt bine acum, multumesc:) ...de acord cu tine ca sunt multe probleme...mult mai multe pe langa cele enumerate de mine:p

      Ștergere