13 aprilie 2012

Posted by Zdwuby | File under : , , , , , , , , , , ,

Daca tot suntem in saptamana mare, la sfarsitul ei chiar….m’am gandit sa spun cate ceva despre aceasta zi…pt ca chiar daca este vineri, 13…este totusi vineri mare

In Vinerea Mare se face pomenirea de sfintele, infricosatoarele si mantuitoarele Patimi ale Mantuitorului Hristos si de marturisirea talharului celui recunoscator care a dobandit raiul. in ultima zi a Saptamanii Patimilor luam parte si ne aducem aminte de ingroparea Mantuitorului Iisus Hristos cu trupul si pogorarea la iad cu dumnezeirea pentru a ridica din stricaciune la viata vesnica pe cei din veac adormiti.
Vinerea Mare este zi aliturgica, adica nu se savarseste nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principala din aceasta zi este scoaterea Sfantului Epitaf din altar si asezarea lui pe o masa in mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfantului Epitaf retraim coborarea de pe Cruce a lui Hristos si pregatirea Trupului Sau pentru inmormantare.

Seara se canta Prohodul si se inconjoara biserica cu Sfantul Epitaf. Este o procesiune de inmormantare. Epitaful pe care il poarta preotii ajutati de credinciosi simbolizeaza trupul Mantuitorului. Dupa procesiunea din jurul bisericii, Sfantul Epitaf este asezat pe Sfanta Masa din altar, unde ramane pana la Inaltare. Punerea pe Sfanta Masa reprezinta punerea Domnului in mormant.

Nu pot sa spun ca sunt o persoana care merge la biserica foarte des, care stie foarte multe despre traditiile bisericesti, dar cred in Dumnezeu si am fost in fiecare am la majoritatea deniilor si nu am sarit nicio noapte de inviere. 

8 comentarii:

  1. Frumoasă postare, să ai un Paşte fericit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Raluca, iti doresc sa ai un Paste minunat! Interesanta postarea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos:) un Paste cat mai fericit iti doresc si tie

      Ștergere
  3. Sarbatori fericite alaturi de cei dragi! toata dragostea si fericirea din lume sa te insoteasca in fiecare zi! :)

    RăspundețiȘtergere