19 aprilie 2012


Si prin acest post o sa ma iau de persoanele in varsta. Pentru cine inca nu stie eu sunt din Slobozia, si pentru cine nu stie nici asta(probabil majoritatea) ieri a fost adusa aici Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. O sa incep cu un “citat” care completeaza titlul…” senzatii tari romanesti numai la biserica o sa le traiesti”…Vali a scornit asta, dar are mare dreptate.
Eu, ieri, eram la tara asa ca m’am gandit putin si am zis “de ce sa astept eu in ger(si ce ger..) autobuzul cand poate autobuzul sa vina sa ma ia din fata portii” si am plecat impreuna cu o gramada de babe din sat de la bunici acasa…cand am ajuns in oras…strada care duce la catedrala(unde urma sa fie adusa icoana) era plina de autocare…Erau autocare ale scolii(pline cu enoriasi nu cu elevi) din tot judetul. Am coborat frumos din autocar si m’am dus si sa vad icoana daca tot eram acolo…proasta idee…am ocolit ca sa pot sa intru, dar intr’un final cand am intrat am vazut cum jandarmii impingeau persoanele sa stea afara sa nu mai intre in catedrala pentru ca nu mai este loc nici sa intorci capul acolo, dar ei nu si nu domle…ei trebuiau sa fie inauntru chiar daca icoana inca nu ajunsese(amanunte nu e asa?).
Ok aici a fost cum a fost…a fost slujba…am stat eu putin si stiam ca icoana urma sa fie adusa la Manastirea Sf Voievozi…care este mult mai aproape de unde stau eu asa ca am plecat acasa. M’am schimbat si eu, am mancat putin si am plecat spre Manastire cu gandul ca “ajungem mai in fata ca toata lumea e la catedrala”…da de unde? Tot judetul era in curtea Manastirii. Okeee...inerc sa ma strecor cat pot de mult, dar pana unde? Ca am ajuns pe la jumatatea drumului si deja nu mai puteam sa ma misc…nici macar nu deschisese usa sa se poata intra la icoana, dar toata lumea se ingramadea si impingea.  
Dupa o perioada de timp preotii au inceput sa’si adune enoriasii sa mearga acasa pentru ca se facuse tarziu si aveau mai mult de mers, dar credeti ca au reusit? Unii mai greu, dar da. De ce? Pentru ca toata lumea era imprastiata si pentru ca babele sustineau sus si tare “Eu nu plec de aici pana nu vad icoana…ce m’a adus parintele sa vad Slobozia?” si persoana aceea in varsta (baba tupeista si morocanoasa a satului) nu a iesit din coada nici pana cand am plecat eu.
Stand in “coada” am vazut cum (babele ) persoanele in varsta nu lasau nici macar preotii sau calugarii sa inainteze “NU! Vreau sa vad icoana ca d’aia am venit la oras…tineretul sa astepte”. Pay bine tanti tineretu nu tot d’aia a venit? Nu toata lumea a venit sa vada icoana?  Mai era si 4x4 ca sa nu zic 8x8 si mai dadea si din coate si solduri ca sa zboare pe toata lumea de langa ea. Tot in “coada” am auzit toate satele, comunele si orasele din judet + din afara judetului…Persoanele de la tara mai plecau pentru ca reuseau preotii sa se inteleaga cu enoriasii, dar tot era foarte multa lume asa ca am renuntat si am plecat acasa, dar nici sa ies nu mi’a fost prea usor.
Deci serios acum…toata lumea de acolo se comporta ca si cum icoana aia avea minunile pe inventor si nu mai ramanea si pentru ele nimic…fiecare persoana care trecea pe acolo lua acasa o bucatica si ei nu’i mai ramanea nimic, nici macar sa o vada.
Ma repet si ii dau mare dreptate lui Vali  Senzatii tari romanesti numai la biserica o sa le traiesti!!

12 comentarii:

  1. Aoleu cat e de adevarat ce ai scris!!! Nici eu nu suport deloc babaciunea de la Biserica! In loc sa fie cea mai cea...din contra a devenit mult mai rea si mai barfitoare decat tineretul din zilele noastre!

    RăspundețiȘtergere
  2. O da :)) are dreptate acel Vali :)) Cand am fost sa iau lumina ma impungea un pusti de vreo 6 ani, sa iasa din multimea de oameni... Si dadea cu pumnii in lume, parca era la lupte :| iar eu eram o bucatica din sacul lui de box.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine ca nu era putin mai mare si nu avea putere chiar atat mare ;))...dar ai dreptate...si in noapte de inviere este cam la fel:|

      Ștergere
  3. Din pacate multi confunda religia cu prezentza la evenimentele religioase....
    Asta ma face sa ma gandesc la o povestioara pe care am auzit-o nu de mult: intr-un sat era seceta mare, de saptamani intregi. Preotul satului vrea sa faca o slujba speciala si pt asta ii roaga pe toti satenii sa se adune, in ziua urmatoare, in centrul satului si fiecare om sa aduca o dovada a credintei! a doua zi in centrul satului erau oamenii care mai de care cu biblii vechi si pretioase, icoane aurite, evanghelii unicat...toti se adunasera mandri de dovada lor de credinta! in tot puhoiul de oameni "dornici" sa inceapa slujba, cu greu se strecura o fetita.....avand cu ea o mare umbrela rosie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu suport babaciunile astea care se baga asa..si te mai si imping:))!Ce bine ca nu am fost eu pe langa baba aia morocanoasa:P Cam asa fac peste tot babele:>Toata lumea se inghesuie..de zici ca cine stie ce ,o patit!:))Pe cand,ea voia sa vada doar o icoana:)Off offf:XLasa Zdwuby,ca stiu eu ca tu esti dornica de senzatii tari:))Cu ocazia asta ai fost si u printre babe:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost eu ;)) si "din greseala" m'a impins si pe mine cineva din spate spre ea:-" ...de ce mai ai nevoie de sporturi extreme pentru senzatii tari cand poti sa te duci la un eveniment din asta:))

      Ștergere
  5. Off, fetelor...da' rele mai sunteti! :)))))
    Si noi o sa ajungem babute intr-o zi. Numai ca daca ar fi sa se bazeze pe mine...ce sa spun? Biserica ar da faliment.
    Vizitez o biserica, manastire, daca sunt monumente arhitectonice deosebite si merita sa le admir...ori ajung la biserica daca trebuie. Adica in cazuri de decese, mai rar nunti sau botezuri.
    In rest...NU.
    Ai dreptate in ceea ce ai zugravit aici, Raluca. Exact asa se comporta batranele...si nu numai... De fapt e ceva ce n-are nicio legatura cu piosenia ci doar cu ambitia prosteasca.
    O seara buna sa ai! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este vorba de rauta...eu cred ca este mai mult realitate sincer...si noi o sa ajungem, dar sper ca nu la fel ca ele...adica sincer sunt unele care prea exagereaza:))
      O seara frumoasa si tie:)

      Ștergere